Thursday, November 27, 2008

Tea Time

Jemput Jemput Udang

Ini juga di kenali dengan panggilan cucurkodok di M'sia, selain udang boleh juga di gantikan dengan ikan bilis, sedap di makan dengan cili sos



Jemput Jemput Pisang




Janekek

janekek ni kalau di makan semasa panas n spread dengan butter memamg sedap, tapi hb n mum suka spread dgn marmalade.

JANEKEK

Bahan-Bahan
600 g tepung gandum
1/2 tsp potas
1 tsp Bicarbonate of soda
1/2 tsp garam
2 bj telor yg kecil
200 g gula caster )di masak hingga gula larut - sejukkan
200 ml air paip ) i + 2 helai daun pandan :)



Cara:
* Telur, air gula, b.soda, potas & garam di satukan n kacau rata

* Tuangkan bahan2 yg di kacau rata dlm tepung (jgn tuang semua)
dan uli mcm buat epok2 (bleh gunakan cake mixer) Kalau kurang air bleh tambah lagi............

*Adonan mestilah lembut dari adonan epok2


p/s: Taburkan sedikit tepung pd papan dan rolling pin. Ambil adunan dan ditepek2kan dgn sedikit tepung dan gelek tipis2. Buat hingga habis barulah digoreng.

No comments: