Wednesday, June 17, 2009

BRIANI UDANG


NASI BRIANI

4 cawan beras basmati - cuci toskan
41/2 cawan air
1/4 cawan susu cair (evaporated milk)
3 sm air mawar (bleh d agak2)
3-4 helai koma2 (safron) - rendam dgn sedikit air + pewarna kuning
segengam daun pudina
2 helai pandan - d ikat
sebatang (2" kayu manis)
4-5 bunga cengkeh
3-4 buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
garam secukup nya
minyak QBB + minyak makan + sedikit minyak dari rempah briani
2 st bawang putih yg d kisar
4 sm bawang besar yg d kisar

cara membuat:
*panaskan minyak, tumis bahan2 kisar, kayumanis, buah pelaga, cengkeh, bunga lawang n daun pandan - hingga wangi.

*tuangkan bahan2 ni dlm rice cooker, masukkan air, susu, garam secukupnya, air mawar, beras n daun pudina - on rice cooker.

*Apabila hampir masak, kacau dgn cara gemburkan nasi dari bawah ke atas, buat hanya 2-3 kali saja supaya nasi tk hancur, n renjis kan safron+coloring n tutup periuk biarkan hingga ia nya tanak.

*apabila benar2 tanak gemburkan lagi supaya warna d nasi tu bertabur cantik.

** kalau rempah briani tk ada minyak, bleh juga campurkan 1 sm rempah briani yg dah masak

** selalu nya kakak masak, walaupun beras dia 5 atau lima cawan air nyer tetap kakak tambah 1/2 cawan.
contoh: 5 cawan beras - 51/2 cawan air
6 cawan beras - 61/2 cawan air
kakak lebihkan 1/2 cawan tu yg selalu dapat nasi yg lembut.



BRIANI UDANG

1kg udang (sedang/besar) bersihkan tanpa buang kulit - d gaul dgn sedikit garam n kunyit serbok n d goreng separoh masak


Bahan2 A
21/2 sm rempah briani )
3 biji bawang besar ) )
3 bj bawang putih ) d kisar ) d satukan
1" halia ) )
1 sm tomato puree )

Bahan2 B
3 biji buah pelaga
4 kuntum cengkeh
2 cm kayu manis

Bahan2C
6-7 tangkai daun pudina
2 biji tomato - d potong dadu kasar2
2 btg lada merah - potong anggaran 1cm
2 btg lada hijau - potong anggaran 1 cm

garam secukup rasa
(klau suka bleh tarok sedikit gula timbang, selain utk rasa, warna nya juga akan bertukar sedikit gelap)

Panaskan minyak, tumis bahan2 B sebentar, masukkan bahan2 A n tumis hingga naik minyak (wangi). bubuh garam n gula timbang (klau suka) kacau rata, masukkan udang yg sudah d goreng n bahan2 C, biarkan ianya mendidih sebentar. utk matangkan udang.

(Selain nasi briani sedap juga d makan bersama dgn nasi putih)



AYAM MASAK MERAH

6-8 keping ayam - di bersihkan - di lumur dgn kunyit serbuk, garam, pes halia & pes bawang putih & di perap 1/2 jam, dan di goreng
*10 batang lada kering
*3 ulas bawang putih
*2 biji bawang besar
*2 batang serai
*beberapa hiris lengkuas
*1/2" halia
*1/4" kunyit hidup
*2-3 biji buah keras
1/2 biji bawang besar - di hiris
tomato puree
kacang peas
sedikit bawang goreng
kisar bahan2 yang bertanda*

cara membuat:
Panaskan minyak, tumiskan bahan2 hiris hingga wangi, masukkan bahan2 kisar & tomato puree dan tumis hingga naik minyak, masukkan ayam n kalau terlalu pekat campurkan air, lebih sikit pun tak apa, masak hingga rempahnya hampir pekat, masukkan garam & perasa.
Apabila cukup semua rasa, masukkan kacang peas, bila rempah dah pekat taburkan bawang goreng & tutup api.



PACERI NENAS

1 biji nenas, potong bulat dan potong enam - rebus + kunyit serbuk - lembut - toskan
3 cm kayu manis
2-3 batang lada merah - d buang bijinya & di hiris memanjang
4 biji bunga cengkih
4-5 biji buah pelaga
1/2" halia - hiris tipis2
1/2 biji bawang besar - di hiris
gula - secukup manis (selalunya di bubh lebih)
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

cara membuat:

panaskan minyak, tumis bahan2 hiris hingga layu, masukkan kayumanis, buah pelaga n kayu manis, kacau abt 2-3 mins.

Masukkan nenas + air secukupnya (agak2 paras nenas) + gula + garam (rasanya mesti ada manis sedikit) lagi beberapa minit nak tutup api, masukkan lada merah. masak hingga mendideh & wangi.



RAITA

1 batang timun - kupas kulit (saya tak kupas semua kulitnya) & di hiris/racik sesuka hati (di-buang tengahnya)
1 batang lada hijau - di hiris
1 batang lada merah - di hiris
2 sudu makan daun pudina/ketumbar - di hiris
1 cawan palin yogurt (tairu mamak lagi sedap)
1 st serbuk lada hitam/putih
garam secukup rasa

cara membuat:
semua bahan2 di gaul rata & masukkan dlm fridge seblum di hidangkan, sedap di makan dgn lauk2 india yg berempah, seperti kari, dalca, briani dll.

SET: NASI BRIANI, BRIANI UDANG, AYAM MASAK MERAH, PACERI NENAS & RAITA

No comments: