Thursday, November 6, 2008

Stew Macaroni




Stew Macaroni

Secukup makaroni - rebus ikut peratoran kat pembungkus.

1/2 kg rusok (bleh campur tetelan klau suka) (perap dgn bahan2 kisar 1/2 jam)
2 bj baw besar - dikisar
3 ulas baw putih - dikisar
1cm halia - dikisar
2 sm lada boh
3 bj buah pelaga
4-5 kuntum cengkeh
2 cm kayu manis
1/2 ch tomato sos
1 sm tomato puree
lobak - di potong dadu kasar2
kentang - dipotong dadu kasar2
tomato buah - dipotong dadu kasar2
1/2 ch kacang peas

utk hiasan
Daun sop & bawang
bawang goreng

Cara:
Panaskan minyak, tumis lada boh, tomato puree, buah pelaga, kayu manis n cengkih hingga wangi & masukkan daging, dikacau hingga keluar airnya.

Masukkan air 2-3 ch dan masak hingga daging hampir empok, (kalau kurang air boleh d tambah hingga daging empuk) masukkan kentang, lobak n tomato sos. Masak hingga kentang n lobak empok (jgn lupa tarok garam). kalau stew cair bleh campurkan sedikit tepung jagung yg sudah d bancuh dgn air.

Apabila semuanya sudah cukup empuk n rasa masukkan tomato n kacang peas .

(Stew ni ada rasa masam, manis & sedikit pedas, klau kurang manis masukkan sadikit tomato sos)


Cara Menghias:
masukkan makaroni dlm mangkok, siramkan stew d atasnya n taburkan bahan2 hiasan. Sedap d makan panas2 dgn roti prancis

No comments: