Ini collection gambar kuih muih yg dah bbrapa hari buat untuk minuman petang, Lumpia, Fruit tartlet & Apple pie
LUMPIA
Kulit lumpia ni sama caranya dgn kulit roti kirai/roti jala, dan cara masak nya sama juga dgn cara kuih dadar/kuih ketayap.
bread crumbs - secukup nya
1-2 biji telur - di kocok
inti:
300gm daging kisar - di sangar dahulu hingga sedikit kering
1 batang lobak - di potong dadu ) boleh di gantikan dgn 1 cawan mixed vegetable
1/2 cawan kacang peas )
1 biji bawang besar - di potong dadu
sebiji bawang besar )
1 ulas bawang putih ) di kisar
sedikit halia )
1 sudu makan serbuk lada hitam (ikut kepedasan masing2)
11/2 sudu makan rempah korma/soto/sop (mana2 boleh)
sepokok daun ketumbar - di potong2
cara masak inti:
panaskan sedikit minyak di kuali, tumis bahan2 kisar hingga naik wangi, masukkan rempah & serbuk lada hitam lada, tumis hingga wangi, masukkan bawang yg di potong dadu, apabila bawang hampir layu masukkan mix vegetable & daging kisar + garam secukup rasa....+ daun ketumbar & gaul hingga rata.
*kalau pakai lobak yg di potong dadu, slalunya kakak rebus dulu
cara menggulung/goreng lumpia:
bentang kan kulit dadar/ketayap di atas piring, isikan inti daging & gulung mcm popiah, celup di telur yg sudah di kocok, gulingkan atas bread crumbs & di goreng hingga keemasan. Angkat & siap utk di hidangkan.
No comments:
Post a Comment