Sunday, May 2, 2010
SET NASI MINYAK
NASI MINYAK
3 cawan beras Basmathi - cuci - toskan
1 biji bawang besar hiris halus
2 sudu makan paste bawang putih
2 sudu makan paste halia
2 sudu makan minyak QBB
1 senduk minyak masak
2 helai daun pandan
3" kayu manis
4-5 biji pelaga
4-5 biji chengkeh
2 sudu makan air mawar (kalau suka)
3/4 cawan susu cair (sejat)
31/4 cawan air
garam secukup rasa (slalunya saya rasa air garam seakan2 masin air laut)
Cara:
Panaskan minya QBB & minyak masak, masukkan bawang hiris, paste halia, paste bawang putih, kayu manis, pelaga, chengkeh & daun pandan, tumis hingga naik bau masukkan air, susu, air mawar, garam & beras, tutup periok biar ia tanak.
Apa bila nasi hampir tanak, gemburkan nasi 2-3 kali, dah tutup lagi, biar ianya betul2 masak.
*sedap kalau di tabur dgn badam hiris goreng, kismis goreng dgn bawang goreng semasa di hidang :)
PENCUK NENAS & TIMUN
Timun
Nenas
Bawang
Lada merah/hijau
garam
gula
Cuka
KORMA DAGING
1kg daging
5-6 sudu makan rempah kurma (suka pakai brand 786)
4-5 biji kentang - bersihkan d potong dadu kasar
2-3 tangkai daun ketumbar - hiris kasar
15-20 bj tomato ceri
2 senduk santan
air asam
garam
3"-4" kayu manis
5 bj pelaga
5 kuntum chengkeh
2 batang serai - d titek
1/2 biji bawang besar - d hiris
Bahan2 Kisar
4-5 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
1" halia
Cara:
panaskan minyak, tumis bawang hiris,serai, kayu manis, cengkeh n pelaga hingga wangi, masukkan bahan2 kisar dan serbuk rempah kurma, tumis hingga naik minyak, masukkan daging, kacau - ratakan, bila rempah kering masukkan air sedikit2-anggaran 1 cawan (mcm masak kari daging)
Apabila daging hampir empuk masukkan kentang, garam & air asam, masak hingga kentang hampir empuk, masukkan pula santan (rasa garam n asam nya seimbang)
Bila semua dah empuk, tutup api, masukkan tomato ceri dan daun ketumbar - kacau sekali dan tutup periok.
AYAM MASAK MERAH
6-8 keping ayam - di bersihkan - di lumur dgn kunyit serbuk, garam, pes halia & pes bawang putih & di perap 1/2 jam, dan di goreng
*10 batang lada kering
*3 ulas bawang putih
*2 biji bawang besar
*2 batang serai
*beberapa hiris lengkuas
*1/2" halia
*1/4" kunyit hidup
*2-3 biji buah keras
1/2 biji bawang besar - di hiris
tomato puree
kacang peas
sedikit bawang goreng
kisar bahan2 yang bertanda*
cara membuat:
Panaskan minyak, tumiskan bahan2 hiris hingga wangi, masukkan bahan2 kisar & tomato puree dan tumis hingga naik minyak, masukkan ayam n kalau terlalu pekat campurkan air, lebih sikit pun tak apa, masak hingga rempahnya hampir pekat, masukkan garam & perasa.
Apabila cukup semua rasa, masukkan kacang peas, bila rempah dah pekat taburkan bawang goreng & tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment