Wednesday, January 18, 2012
MENU HARI INI
BROCCOLI GORENG
resepi ni main campak2 aje, panaskan sedikit minyak masak + sedikit minyak bijan, tumis baw. putih hingga wangi, masukkan sedikit light soy sauce, oyster sauce, sedikit air + sedikit garam, dlm masa 2-3 minit dah boleh off api tu, n tuangkan ke dlm sayur yg dah di celur..... itu saja :)
*apa jenis sayur pun ok :)
SIAKAP TIGA RASA
Sumber :Animah Mo'min aka penyulawa
Kawan aku ni satu mmg pandai masak, resepi nya mmg superb!!!
1 ekor siakap (900gm – 1kg) – dibersihkan, lumurkan dengan lada putih, garam, serbuk kunyit dan tepung jagung, goring, ketepikan
Kisar/cencang halus
6-8 biji cili merah – tambah cili api untuk lebih pedas
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
2 biji tomato – dadu
1/4 biji nenas – dadu
Daun ketumbar – hiris
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos sotong
1/2 cawan air
Garam gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang putih, goreng hingga kekuningan. Masukkan bawang besar, goreng hingga layu, kemudian masukkan halia dan cili. Kacau hingga naik bau, masukkan semua sos dan air. Masukkan nenas kemudian tomato. Kacau rata biar mendidih.
Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak hingga kuah sedikit pekat. Boleh jugak masukkan bancuhan air tepung jagung untuk pekatkan kuah.
Siram kuah ke atas ikan yang sudah digoreng tadi. Taburkan dengan hirisan daun ketumbar.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment