Thursday, April 19, 2012

ROTI NAIK PAHANG




ROTI NAIK PAHANG.
By Mamazieza Azizah Hassan & penyu Lawa
@ Mamaziezah.....resipi Tok Mak........

Bahan2nya :-
1 BIJI TELUR.
2 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS.
3/4CWN GULA. - 140 gm
6 gm Yis SAF
2 SUDU BESAR MARJERIN.
1 SUDU KECIL SORTENING. - guna 3 sudu besar majerin pun boleh.
500 GM TEPUNG GANDUM CAP SAUH.mama guna high protein
300 ML AIR .....AIR NI DH DI CAMPUR SEKALI TELUR N SUSU MANIS JADI 300 ML AIR.
1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG SEBARANG JER
1/2 sudu kecil garam halus....

Cara membuatnya :-
masukkan semua sekali dan uli.. smpai doh jadi mcm doh roti canai boleh ditarik... (liat)
lepas uli dah jadi mcm tu.. kita keluarkan dari mixer.. kita bentuk laa apa kita nak...
pastu bakor le.....kalau nak buat cam mama buat tu.. guna loyang 6 inci. .greasekan loyang
pastu bulat2kan roti tu dlm 28gm each dan susun 9 ketul.. biar dia naik sehingga separuh loyang
pastu bakorrrrrrrrrrrrrrrr..jgn bakor jari ekkk


Notakakiku : pembakaran 140c bergantung pada oven masing2 tp lau nak cantik guna api slow...

tips: dari @mamazieza
* guna yis tu 4gm jer.. so just nice.. buat kol 12.. esok pagi bakar..
*ROTI NI MEMANG LAMMMMMMBBBBATTTT NAIK... dia naik ikut suka hati mak pak dia jerrrr...
SABOR LAA EKKKK
* kena uli smp betul2 licin x melekat kat dinding bowl tu...
*tak payah perap dua tiga kali ekk.. perap sekali jerr.. hahaha. .lepas uli terus jerr bentukkan...
*kalau takmo manis.. guna gula perang*Klau nk atasnya kilat sapu dgn susu tepung (yg dah campur air ke mama? slepas d bakar ke?)
*kalau kita guna fresh milk dan egg yolk kan.. mcm biasa tu.. pun boleh......



No comments: